Закон за заштита на приватноста: Кога Уставот ќе стане „тоалетна хартија“

22023863005_3ffdb9dcdb_o-550x367.jpg

Медиумите можеа, а не поставија поголем број прашања во врска со донесувањето на Законот за заштита на приватноста.

Обврски на медиумите според новите измени во Изборниот законик

remote-control-932273_1280-550x367.jpg

Во пакетот измени на Изборниот законик, кои политичките лидери ги договорија со Договорот од Пржино, добар дел од нив се однесуваат и на медиумите.

Законска рамка на правото на заштита на изворот на информации

3082476355_53e6305c05_b-550x367.jpg

До каде оди правото на новинарите да не го откријат својот извор на информации и во кои инстанци мораат да го сторат тоа.

Како да се победи Големото Ништо

miljovska 1.jpg

Мислам дека енергијата на граѓанството што се разви оваа година во Македонија не е спласната, туку треба да влезе во фаза на згуснување. Протестите беа спонтани и автентични и избликнаа како потреба од групна терапија за ослободување на револтот и гневот предизвикани од неправдите.

Буџетски анализи со партиски шмек

8050751930_0473fc0a69_b-683x1024.jpg

Излегувањето на владиниот предлог-буџет за идната година е предмет на еднострани анализи во медиумите, кои ниту сакаат, ниту имаат храброст да ги вкрстат аргументите што не одговараат на политичката опција што се брани.

Публиката на МРТ се граѓани, а не само медиумски потрошувачи

10994450_878463498879869_3924129940726959558_n-550x367.jpg

Од аспект на граѓаните, на сите граѓани во Република Македонија, МРТ е многу повеќе од само уште една телевизија.

Аве, Аве, ама и Аман, бре Цезаре!

Siege-alesia-vercingetorix-jules-cesar-550x367.jpg

Историјата на новинарството бележи дека за почеток на оваа професија може да биде земена 59 година п.н.е., односно појавата на првите ѕидни весници „Acta Diurna“ на Јулије Цезар кога на форумот, т.е. во средиштето на јавниот живот биле ставани ѕидни плочи на кои се излагале извештаите за сенатските заклучоци, воените збиднувања, како и за важните градски и државни настани.

Од денеска, секој ден во 18 часот, протести „Доста е“ пред Владата

12063754_1251507241541777_8127365529768273688_n.jpg

Почнувјќи од денеска, секој ден, во 18 часот, пред Владата ќе се одржува протест под мотото „Доста е“.

Премиерското интервју пренесено, поводот скриен

http___republika.mk_crop-resize-531x380.png

Овој текст информира половично и тоа го прави свесно. Во него е пренесна само опширната изјава на премиерот за тоа дека „ќе се забрза реновирањето на студентскиот дом „Гоце Делчев“, а ќе се гради и нов студентски дом“.

 

Бомбите и стравот од слободата

girl-162474_1280-550x367.jpg

Проблемот настанува тогаш кога државата и претставниците на државниот апарат сметаат дека треба да го определуваат степенот на слободата како што се определува висината на тревата што треба да се кастри.

Многу тајни за малите соби – како се градеше студентскиот дом „Гоце Делчев“?

DSC09344.jpg

На третиот кат од архитектонскиот факултет во Скопје, се наоѓа кабинетот на професорот и архитект во пензија, Георги Константиновски. За него и неговите проекти има слушнато цел свет бидејќи тој има соработувано со едни од најдобрите архитекти како што се Пол Рудолф, Сергеј Чермаев и Јо Минг Пеи.

Кружното движење на (дез)информацијата

zvezdan kolumna.jpg

Истовременото безусловно служење на татковината (државата, власта) и безусловно служење на вистината се – невозможна мисија. Не е можно во исто време да клечиш и да бидеш исправен.

популарни

последни коментари