Трпчески – Платнар не смее да биде заборавен

4060592D-70EF-49D4-96A0-2BB4B845BF23_w640_r1_s.jpg

Нецела недела по праизведбата на Фестивалот на монодрамата во Битола, од овој четврток, 30 април, на сцената на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“, започна да живее „Делириум тременс“, претставата работена по текст на Благоја Ристески Платнар, а во изведба и режија на Игор Трпчески-Трпче.

Покана за промоција на книгата „111 тези за ГТЦ“

korica_111 tezi za GTC.jpg

Со задоволство Ве покануваме на промоцијата на книгата „111 тези за ГТЦ“, уредена од Ивана Васева и Филип Јовановски, која ќе се одржи во четврток (23 април 2015г.) во Мобилна/ монтажна галерија на Центарот за современи уметности (Парк на франкофонија во Скопје), со почеток од 11 часот. Публикацијата ќе ја промовираат нејзините уредници и професорот и архитект Мартин Гулески. Книгата е издадена од Здружението за култура и уметност ФРУ - Факултет за работи што не се учат.

Кога ќе пораснам сакам да бидам Теодора

1234.jpg

Теодора Митровска е талентирана матурантка, која веќе на 18 години преку својата уметност ги преиспитува мемориите и психолошките траги на детството, од еден зрел, солидно конципиран аспект.

Отворена изложбата „Деветтата димензија” на македонскиот стрип

St1.jpg

Изложбата „Деветтата димензија“ што ја претставува македонската стрип-сцена е отворена во холот и со поддршка на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски”.

Апстрактни математички концепти преведени во уметност

JuxtapozAnatolyFomenko002.jpg

Анатолиј Тимофеевич Фоменко е руски математичар, професор, член на Руската академија на науките и очигледно талентиран човек кој ги прикажува апстрактните математички концепти низ уметност.

Раката и главата горе со „Лице в лице“

Licevlice-prodavaci.jpg

Уличното списание „Лице в лице“ е еден од пионерите во развојот на социјалното претприемништво во Македонија и во моментов има околу 40 продавачи кои го нудат во Скопје, Неготино, Струга, Охрид и во Битола, а сите тие поминуваат низ едукативна програма во рамките на која се работи на самодовербата и мотивацијата на продавачите, но и на нивните комуникациски и продажни вештини.

Писмо на актерот Мијаку до Министерство за култура, ССМ, СОНК и Албански театар

18909golema.jpg

„Сакан другар, јас во главно не пишувам честитки, ни за Божиќ ни за Бајрам, ни за роденден, ни за некој друг празник. … Не пишувам, зашто желбите кои тие денови цел свет ги посакува, не знам дали се остваруваат еден процент зашто речиси сите произлегуваат од хипокризија. Но овој пат треба да влезам во редот на коректните луѓе и да им ја честитам на моите другари Новата 1937 година…

Популарната култура – поглед од страна

pop 3.jpg

Mинатата недела во Скопје во Македонската академија на науките и уметностите беше одржана меѓународна научна конференција под наслов „Популарната култура – поглед одоздола“. Во фокусот на конференцијата беше популарната култура (читај масовните медиуми) и нејзиното влијание врз јазикот, културата и општеството. На настанот учествуваа лингвисти, културолози, професори од различни области и редица други научно-образовни работници.

Лошите преводи не му користат на македонскиот јазик

0,,15695840_303,00.jpg

Голем број дела од странската книжевност се преведени на македонски јазик. На англиски се преведени 130 дела од македонската книжевност. Експертите го критикуваат лошиот квалитет на книжевниот превод во одделни случаи.

Седмо издание на фестивалот „Локомоушн“

7-LOCOMOTION.jpg

Седмото издание на фестивалот за современ танц и перформанс – Локомоушн ќе се одржи во периодот од 27 октомври до 1 ноември во Младинскиот културен центар, РИЦ центарот во Зебра и Менада.

Креативноста е универзален јазик кој ги зближува младите

kultura.jpg

Три месеци интензивно и креативно учење и дружење, и одлични заеднички уметнички производи на ученици од различна етничка припадност од цела Македонија.

Ситније, Циле, ситније (2)

sitnije.png

Кога нашиов турбо-фолк, или барокен-фолк (како што го нарекува еден ФБ пријател), би се ограничил само на нашава антиквизирана територија, па со него да се заебаваат, да простите, само „стручњацине“ од Министерството и поедини нивни поддржувачи (што убаво звучи ова, само што ли им поддржуваат!?) од „генијалниот“ формат на македонскава „уметничка“ дружина, некој би рекол – па нека ги.

популарни

последни коментари